Bine ați venit la:

STUDIUL CĂRȚII

DANIEL

Scopul acestui curs

Scopul acestui curs este de a ne familiariza cu viața și activitatea lui Daniel unul din profeții importanți ai Vechiului testament.

Vom încerca împreună să ne apropiem de timpul istoric în care a trăit Daniel, de semnificația vieții și a atitudinilor lui cât și de rolul pe care el îl ocupă în Vechiul testament cat și de semnificația întregii lui vieți pentru noi creștinii din secolul 21.

Ne vom apropia cu toată considerația și respectul de partea profetică a cărții lui Daniel fără a încerca să găsim soluții definitive în cazul unor teme care încă sunt dezbătute de întreaga comunitate creștină cat și de cea mozaică.

De asemeni vom încerca să demontăm atacurile critice asupra cărții lui Daniel în ceea ce privește perioada în care a fost scrisă cat și existența personajului istoric.

Teme abordate

 • Lumea antică în timpul lui Daniel
 • Daniel personajul istoric
 • Atacuri critice asupra cărții lui Daniel
 • Relevanța cărții lui Daniel pentru timpurile vechi testamentare
 • Relevanța cărții lui Daniel pentru momentul actual
 • Interpretări simbolice ale cărții lui Daniel
 • Profețiile lui Daniel
 • Este cartea lui Daniel o carte escatologică?
 • Prezența lui Daniel noul testament

Modul de abordare si organizare

Iata cum or fi structurate intalnirile (aceste subiecte trebuie atinse si elucidate de fiecare data)

 • Locatia / Timpul
 • Personajele
 • Faptele / Naratiunea
 • Ce nu stim
 • Alte pareri
 • Lucruri discutabile
 • Importanta in contextul acelor timpuri
 • APLICATIE – importanta pentru ziua de azi

Întreabă Propune Comunică

Dorim să pregătim din timp fiecare întâlnire, să putem răspunde solicitărilor și să putem urma direcțiile în care eventual ați dorii ca acest curs să se desfășoare. De aceea vă rugăm să completați acest formular până cel mai târziu ziua de luni a fiecărei săptămâni. În acest fel vom putea să pregătim fiecare întâlnire pentru ca ea să fie cat mai eficientă și se poate răspunde cat mai bine așteptărilor pe care le aveți.

RESURSE

Filme artistice și documentare, studii diverse despre viața lui Daniel, adevăruri istorice și controverse
lista se va completa pe masură ce studiul înaintează

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Sudiul Cărții DANIEL din Vechiul testament

Share on facebook
Distribuie pe Facebook

Studiu Cărții DANIEL - 1

Locatia / Timpul

Actualul teritoriu al statului Israel și actualul teritoriu al statelor Iran și Irak – Secolul 6 î.e.n.

Personajele

Ioiachim împăratul lui Iuda, Nabucodonosor împăratul Babilonului, Așpenaz căpetenia famenilor, patrru prizonieri din Iuda, Daniel, Șadrak Meșac și Abed Nego.

Faptele / Narațiunea

Împăratul Babilonului Nabucodonosor atacă Regatul Iuda și cucerește Ierusalimul. Ca să își demonstreze puterea el ia o parte din vasele de cult din templul evreilor pe care le duce în casa dumnezeilor săi ca pradă de război. Apoi face o recrutare forțată de personal respectiv tineri din familii bune (de oameni bogați sau cu funcții inalte în stat) și perfecți din punct de edere fizic, aceștia urmând să fie educați și hrăniți după cele mai înalte standarde ale Babilonului.
Daniel și cei trei colegi ai lui se hotărăsc să nu mănânce din mâncarea de la masa împăratului și negociază cu Arioc (căpetenia famenilor) ca să fie testați 10 zile în care să primească mâncare vegetariană în locul celei de la masa împăratului. Testul se încheie cu succes și ei primesc în continuare acest fel de mâncare până la momentul când vor fi testați de împărat.
La momentul testării de către împărat ei sunt apreciați ca fiind de zece ori mai buni ca ceilalți și astfel sunt primiți în slujba împăratului. Scriitorul biblic nu uită să amintească faptul că toată înțelepciunea acestori tineri a fost primită de ei de la Dumnezeu.

Ce nu știm

Care era vârsta celor patru tineri, din ce familii proveneau, ce mâncare vegetariană au mâncat, de ce nu au vrut să mănânce mâncarea de la masa împăratului.

Alte păreri

Ei nu au vrut să mănânce mâncarea împăratului pentru că aceasta era dedicată idolilor (nu există nici o menționare a acestui lucru, nici sursă istorică care să ateste), sau poate mâncarea nu era “curată” după legea lui Moise.

Lucruri discutabile

Traducerea Cornilescu e singura care folosește numele de NEBUCADNEȚAR în loc de NABUCODONOSOR. Unele exprimări de fapt traduceri sunt neclare de exemplu cea ca după zece zile de regim Vegetarian ei erau mai grași.

Importanța în contextul acelori timpuri

Un evreu poate ajunge intr-o funcție cheie a țării cuceritorilor datorită statorniciei sale în menținerea standardelor religioase ale poporului său.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

Dumnezeu creează contexte favorabile celor care se hotărăsc să Îl pună pe El și reguluile, standardele Sale înaintea standardelor impuse de societate, cu orice risc.

Studiu Cărții DANIEL - 2

Locatia / Timpul

Orasul BABILON capitală a statului cu același nume, aprox. La 100 km de Bagdad, Irak – Secolul 6 î.e.n.

Personajele

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Arioc căpetenia garzilor, Daniel, Șadrak Meșac și Abed Nego

Faptele / Narațiunea

Împăratul Babilonului Nabucodonosor are un vis și îi convoacă pe: vrajitori, pe prezicatori, pe magi si pe caldei, (in vers. Cornilescu, vrajitori, pe cititorii in stele, pe descantatori si pe haldei) (în Biblia Catolica: magi, pe astrologi, pe vrăjitori și pe caldei) pentru ca ei să îi spună ce a visat și apoi să îi explice semnificația visului. 
Cei chemați îi spun că pot explica visul dar nu pot ghici ce a visat împăratul, acest lucru poate fi făcut doar de zei. Nemultumit împăratul le dă un termen în care să afle ce a visat, daca nu vor fi executați ei și familiile lor. Execuțiile încep, iar Daniel care află acet lucru, mai ales că și el era inclus pe listă cere să fie dus la împărat. 
El solicită împăratului un termen în care să îi spună visul cât și explicarea acestuia apoi împreună cu prietenii săi se roagă pentru a primi de la Dumnezeu rezolarea acestei probleme.
Daniel primește într-un vis de la Dumnezeu răspunsul și se prezintă în fața împăratului căruia îi explică cum a primit rezolvarea după cum urmează:

 1.  – împăratul cere un lucru imposibil
 2.  – nu este meritul meu
 3.  – există un Dumnezeu care dă știință și pricepere
 4.  – El mi-a descoperit totul

Ce nu știm

Cine erau: vrajitorii, prezicatorii, magii și caldeii, (poate azi ar fi influenceri, traineri, coacheri, profileri, psihologi, futurologi, analiști).

Alte păreri

……………………….

Lucruri discutabile

Nu exista dovezi clare cum că împăratul Nabucodonosor s-ar fi convertit la iudaism (nici Babilonul acelor timpuri)…

Importanța în contextul acelori timpuri

Un evreu, cu ajutorul Dumnezeului său poate rezolva problemele majore ale zilei și Îl aduce pe Dumnezeul său în prim pal în fața împăratului Babilonului.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

 1.  – toate lucrurile pot și trebuie rezolvate cu Dumnezeu,
 2.  – totul începe cu o rugăciune,
 3.  – înțelepciunea este un dar de la Dumnezeu,
 4.  – nu te pune pe tine primul, pune-L pe El.

 

ÎNTREBARE

– Cum explici cuvântul BABILONIE (de ce?)
– Ce crezi despre vise?