Bine ați venit la:

STUDIUL CĂRȚII

DANIEL

Scopul acestui curs

Scopul acestui curs este de a ne familiariza cu viața și activitatea lui Daniel unul din profeții importanți ai Vechiului testament.

Vom încerca împreună să ne apropiem de timpul istoric în care a trăit Daniel, de semnificația vieții și a atitudinilor lui cât și de rolul pe care el îl ocupă în Vechiul testament cat și de semnificația întregii lui vieți pentru noi creștinii din secolul 21.

Ne vom apropia cu toată considerația și respectul de partea profetică a cărții lui Daniel fără a încerca să găsim soluții definitive în cazul unor teme care încă sunt dezbătute de întreaga comunitate creștină cat și de cea mozaică.

De asemeni vom încerca să demontăm atacurile critice asupra cărții lui Daniel în ceea ce privește perioada în care a fost scrisă cat și existența personajului istoric.

Teme abordate

 • Lumea antică în timpul lui Daniel
 • Daniel personajul istoric
 • Atacuri critice asupra cărții lui Daniel
 • Relevanța cărții lui Daniel pentru timpurile vechi testamentare
 • Relevanța cărții lui Daniel pentru momentul actual
 • Interpretări simbolice ale cărții lui Daniel
 • Profețiile lui Daniel
 • Este cartea lui Daniel o carte escatologică?
 • Prezența lui Daniel noul testament

Modul de abordare si organizare

Iata cum vor fi structurate intalnirile (aceste subiecte trebuie atinse si elucidate de fiecare data)

 • Locatia / Timpul
 • Personajele
 • Faptele / Naratiunea
 • Ce nu stim
 • Alte pareri
 • Lucruri discutabile
 • Importanta in contextul acelor timpuri
 • APLICATIE – importanta pentru ziua de azi

Întreabă Propune Comunică

Dorim să pregătim din timp fiecare întâlnire, să putem răspunde solicitărilor și să putem urma direcțiile în care eventual ați dorii ca acest curs să se desfășoare. De aceea vă rugăm să completați acest formular până cel mai târziu ziua de luni a fiecărei săptămâni. În acest fel vom putea să pregătim fiecare întâlnire pentru ca ea să fie cat mai eficientă și se poate răspunde cat mai bine așteptărilor pe care le aveți.

RESURSE

Filme artistice și documentare, studii diverse despre viața lui Daniel, adevăruri istorice și controverse
lista se va completa pe masură ce studiul înaintează

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Sudiul Cărții DANIEL din Vechiul testament

Share on facebook
Distribuie pe Facebook

Studiu Cărții DANIEL - 1

Locatia / Timpul

Actualul teritoriu al statului Israel și actualul teritoriu al statelor Iran și Irak – Secolul 6 î.e.n.

Personajele

Ioiachim împăratul lui Iuda, Nabucodonosor împăratul Babilonului, Așpenaz căpetenia famenilor, patrru prizonieri din Iuda, Daniel, Șadrak Meșac și Abed Nego.

Faptele / Narațiunea

Împăratul Babilonului Nabucodonosor atacă Regatul Iuda și cucerește Ierusalimul. Ca să își demonstreze puterea el ia o parte din vasele de cult din templul evreilor pe care le duce în casa dumnezeilor săi ca pradă de război. Apoi face o recrutare forțată de personal respectiv tineri din familii bune (de oameni bogați sau cu funcții inalte în stat) și perfecți din punct de edere fizic, aceștia urmând să fie educați și hrăniți după cele mai înalte standarde ale Babilonului.
Daniel și cei trei colegi ai lui se hotărăsc să nu mănânce din mâncarea de la masa împăratului și negociază cu Arioc (căpetenia famenilor) ca să fie testați 10 zile în care să primească mâncare vegetariană în locul celei de la masa împăratului. Testul se încheie cu succes și ei primesc în continuare acest fel de mâncare până la momentul când vor fi testați de împărat.
La momentul testării de către împărat ei sunt apreciați ca fiind de zece ori mai buni ca ceilalți și astfel sunt primiți în slujba împăratului. Scriitorul biblic nu uită să amintească faptul că toată înțelepciunea acestori tineri a fost primită de ei de la Dumnezeu.

Ce nu știm

Care era vârsta celor patru tineri, din ce familii proveneau, ce mâncare vegetariană au mâncat, de ce nu au vrut să mănânce mâncarea de la masa împăratului.

Alte păreri

Ei nu au vrut să mănânce mâncarea împăratului pentru că aceasta era dedicată idolilor (nu există nici o menționare a acestui lucru, nici sursă istorică care să ateste), sau poate mâncarea nu era “curată” după legea lui Moise.

Lucruri discutabile

Traducerea Cornilescu e singura care folosește numele de NEBUCADNEȚAR în loc de NABUCODONOSOR. Unele exprimări de fapt traduceri sunt neclare de exemplu cea ca după zece zile de regim Vegetarian ei erau mai grași.

Importanța în contextul acelori timpuri

Un evreu poate ajunge intr-o funcție cheie a țării cuceritorilor datorită statorniciei sale în menținerea standardelor religioase ale poporului său.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

Dumnezeu creează contexte favorabile celor care se hotărăsc să Îl pună pe El și reguluile, standardele Sale înaintea standardelor impuse de societate, cu orice risc.

Studiu Cărții DANIEL - 2

Locatia / Timpul

Orasul BABILON capitală a statului cu același nume, aprox. La 100 km de Bagdad, Irak – Secolul 6 î.e.n.

Personajele

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Arioc căpetenia garzilor, Daniel, Șadrak Meșac și Abed Nego

Faptele / Narațiunea

Împăratul Babilonului Nabucodonosor are un vis și îi convoacă pe: vrajitori, pe prezicatori, pe magi si pe caldei, (in vers. Cornilescu, vrajitori, pe cititorii in stele, pe descantatori si pe haldei) (în Biblia Catolica: magi, pe astrologi, pe vrăjitori și pe caldei) pentru ca ei să îi spună ce a visat și apoi să îi explice semnificația visului. 
Cei chemați îi spun că pot explica visul dar nu pot ghici ce a visat împăratul, acest lucru poate fi făcut doar de zei. Nemultumit împăratul le dă un termen în care să afle ce a visat, daca nu vor fi executați ei și familiile lor. Execuțiile încep, iar Daniel care află acet lucru, mai ales că și el era inclus pe listă cere să fie dus la împărat. 
El solicită împăratului un termen în care să îi spună visul cât și explicarea acestuia apoi împreună cu prietenii săi se roagă pentru a primi de la Dumnezeu rezolarea acestei probleme.
Daniel primește într-un vis de la Dumnezeu răspunsul și se prezintă în fața împăratului căruia îi explică cum a primit rezolvarea după cum urmează:

 1.  – împăratul cere un lucru imposibil
 2.  – nu este meritul meu
 3.  – există un Dumnezeu care dă știință și pricepere
 4.  – El mi-a descoperit totul

Ce nu știm

Cine erau: vrajitorii, prezicatorii, magii și caldeii, (poate azi ar fi influenceri, traineri, coacheri, profileri, psihologi, futurologi, analiști).

Alte păreri

……………………….

Lucruri discutabile

Nu exista dovezi clare cum că împăratul Nabucodonosor s-ar fi convertit la iudaism (nici Babilonul acelor timpuri)…

Importanța în contextul acelori timpuri

Un evreu, cu ajutorul Dumnezeului său poate rezolva problemele majore ale zilei și Îl aduce pe Dumnezeul său în prim pal în fața împăratului Babilonului.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

 1.  – toate lucrurile pot și trebuie rezolvate cu Dumnezeu,
 2.  – totul începe cu o rugăciune,
 3.  – înțelepciunea este un dar de la Dumnezeu,
 4.  – nu te pune pe tine primul, pune-L pe El.

 

ÎNTREBARE

– Cum explici cuvântul BABILONIE (de ce?)
– Ce crezi despre vise?

Studiu Cărții DANIEL - 3

Capitolul 2 Versetele 29-45

Locatia / Timpul

Orasul BABILON capitală a statului cu același nume, aprox. La 100 km de Bagdad, Irak – APROXIMATIV – Secolul 6 î.e.n.

Personajele

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Daniel prizonier evreu (nu se precizeaza explicit daca el e in perioada de 3 ani de studiu sau e deja in slujba imparatului, calculand anii se pare ca ar fi inca in perioada de studiu)

Faptele / Narațiunea

Daniel obține o audiență la împăratul Nabucodonosor și începe să-i povestească mai întâi visul pe care acesta l-a visat și pe care l-a uitat urmând ca apoi să-i explice înțelesul acestei viziuni.

Daniel începe menționând faptul că această extraordinare cunoștințe pe care le are nu sunt meritul lui și totul este un dar de la Dumnezeu, cu scopul ca împăratul să primească niște informații.

Împăratul a visat un chip adică o siluetă de om cu diverse părți ale corpului formate din diverse metale înțelesul acestor lucruri se referă la niște împărății care urmează să apară de-a lungul istoriei și care au fost interpretate în general de către cei care au studiat biblia așa cum se vede în graficele de mai jos. Însă cel mai spectaculos este finalul în care o piatră se desprinde din munte fără ajutorul unei mâini omenești și această piatră este asociată în general cu domnul nostru Isus Cristos și despre o împărăției care nu va avea niciodată sfârșit.

Ce nu știm

Nu putem Știi cu siguranță care este interpretarea zonei în care se amestecă fierul cu lutul mai precis exact la ce timp și zonă geografică se referă.

Alte păreri

……………………….

Lucruri discutabile

Este greu să înțelegem de ce Dumnezeu alege să descopere niște lucruri care țin de evoluția și sfârșitul lumii în care trăim unui anume împărat dintr-o țară care nu îl recunoaște ca și Dumnezeu unic și ce semnificație are acest lucru

Importanța în contextul acelori timpuri

Un evreu prezintă celui mai important împărat din acele vremuri lucruri referitoare la desfășurarea în timp a istoriei lumii având grijă să menționeze că meritul acestei viziuni nu este al lui ci al Dumnezeului lui.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

În orice faci și în măsura în care poți evidențiază puterea lui Dumnezeu.

ÎNTREBARE

Este bine sau nu sa iti cunoști VIITORUL?

Reprezentări grafice ale CHIPULUI

Studiu Cărții DANIEL - 4

Capitolul 3 Versetele 1-30

Locatia / Timpul

Valea Dura in Ținutul Babilonului (locație nesigură) – Secolul 6 î.e.n.

Personajele

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Șadrak Meșac și Abed Nego, prizonieri evrei cu ranguri mari în administrație, niște TURNĂTORI, soldați probabil din garda imperială, oameni politici, din administrație, judecători, administratori, de fapt toată elita Babilonului.

Faptele / Narațiunea

Împăratul Babilonului Nabucodonosor hotărăște să ridice o statuie uriașă s-au un totem din aur la a cărei sau al cărui dedicare invită toate notabilitățile din Babilon, oameni din administrație legislatori judecători și alte persoane importante printre care și cei trei prieteni ai lui Danie, Șadrak Meșac și AbedNego. La această ceremonie toți cei prezenți urmau ca la sunetul mai multor instrumente muzicale să se proșterarnă în fața statului sau a totemului de aur ceea ce și fac cu excepția celor trei prieteni ai lui Daniel. Atunci niște oameni care le doresc răul îl informează pe împărat despre gestul lor care sfidează porunca împărătească, iar ei sunt solicitați să împlinească această ceremonie singuri în fața împăratului. Cei trei prieteni declară că Dumnezeul lor poate să-i scape din cuptorul de foc dar chiar dacă nu o va face ei sunt hotărâți să nu se închide niciodată altui Dumnezeu Pentru că ei nu se supun poruncii împăratului vor primi pedeapsa hotărâtă dinainte de împărat pentru cei care nu vor să îngenunchem în fața chipului și anume să fie aruncați într-un cuptor încins. Această sarcină o primesc niște soldați foarte puternici iar cuptorul este încins mai mult ca de obicei, motiv pentru care cei care aruncă pe cei trei prieteni ai lui Daniel în cuptor sunt arși din cauza temperaturi înalte. Împăratul vede că cei trei prieteni nu pățesc nimic în cuptor ba mai mult de atât împreună cu ei mai este cineva și anume unul care are un chip ca un ca un fiu de Dumnezeu. Cei trei prieteni sunt scoși afară nevătămat din cuptorul aprins, primesc recompense de la împărat care trimite în tot imperiul o hotărâre potrivit căreia nimeni nu avea voie sub o pedeapsă foarte aspră să insulte pe Dumnezeul lui Șadrak Meșac și AbedNego.


Alte păreri

……………………………………………….

Lucruri discutabile

Nu putem sti daca acest CHIP de 60 de coți (60 X 0,45m) 27 metrii înălțime și 2,7 metrii lățime a fost turnat dintr-o bucata și dacă el s-a păstrat undeva. 

Importanța în contextul acelori timpuri

Trei evrei cu funcții înalte în Babilon nu renunță la principiile lor religioase cu riscul vieții dar în final sunt salvați de Dumnezeul în care și-au pus încrederea.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

Nu renunța la principiile creștine cu orice risc,
Dumnezeu va fi de partea ta

ÎNTREBARE – Ce alt înțeles ar putea avea CUPTORUL ÎNCINS pentru noi?

Studiu Cărții DANIEL - 5

Capitolul 4

PREZINTĂ REFERATE – Anca Stangaciu, Lucia Salcianu

Locatia / Timpul

Posibil orasul Babilon (dar nu este specificat pentru prima parte)

Personajele

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Daniel prizonier evreu cu rang mare în cadrul înțelepților Babilonulu, vrajitorii, cititorii in stele, haldeii si ghicitorii, un strajer sfant (în unele traduceri – un înger), sfatul strajerilor.

Faptele / Narațiunea

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Daniel prizonier evreu cu rang mare în cadrul înțelepților Babilonulu, vrajitorii, cititorii in stele, haldeii si ghicitorii, un strajer sfant (în unele traduceri – un înger), sfatul strajerilor.
Faptele / Narațiunea
Acest capitol începe cu un laudațio la adresa lui Dumnezeu adus de regele Nabucodonosor. Apoi regele povestește că a avut un vis care l-a tulburat foarte tare și că a chemat pe toți cei care se presupune că ar fi putut să-i explice înțelesul acestui vis dar din păcate ei nu au știut sau nu au vrut după cum vom afla mai târziu să-i dai nicio explicație a visului.
Atunci regele îl cheamă și pe Daniel și îi povestește și lui visul în care este vorba despre un copac uriaș care crește și crește adăpostind în frunzele și la umbra lui animale păsări și dând hrană tuturor ființelor vii. Apoi un personaj care în unele traduceri este menționat ca fiind un străjer iar în altele ca fiind un înger coboară și aduce decizia sfatul străjerilor în urma căreia copacul urmează să fie tăiat smulse ramurile și din el să rămână doar rădăcinile. Daniel explică foarte emoționat că acest copac este chiar el împăratul și că urmează ca să-și piardă uzul rațiunii să se sălbaticească și că va fi îndepărtat dintre oameni pentru o perioadă de șapte vremuri sau în alte traduceri șapte ani apoi el va fi reprimit și își va recăpăta toate pozițiile de rege dacă va recunoaște puterea lui Dumnezeu și va renunța la păcatele sale.
După trecerea 12 luni după cum povestește însuși împăratul în timp ce se afla în orașul Babilon el se exprimă referitor la sine și la oraș în cuvintele: oare nu sunt eu cel mai … și nu este orașul acesta cel mai … Imediat o voce din cer se aude reluând parcă ideea din visul împăratului – iată că vei fi îndepărtat din poziția ta pentru șapte vremuri sau șapte ani, te vei sălbătici vei ajunge ca un animal și dacă îți vei reveni din această situație de mândrie excesivă îți vei recăpăta poziția de rege. Împăratul sufere exact ceea ce i s-a prorocit apoi după cum chiar el însuși spune ajunge să-și ridice ochii spre cer și să-l recunoască pe Dumnezeu apoi își recapătă mintea și toată poziția socială inclusiv sfetnicii și bogățiile pe care le avea înainte de aceea împăratul își încheie mesajul său aducând laudă lui Dumnezeu și afirmând că nimeni nu este ca el cel care decide totul în această lume.


Alte păreri

nu este vorba de șapte ani ci de șapte perioade nedefinite de timp

Lucruri discutabile

Este greu de acceptat ca in tensiunea de la curtea Babilonului regele ar fi putut sa ramana pe tron fara sa fie in totalitatea capacitatilor mintale si daca a fost detronat 7 ani cand si cum a revenit la domnie.

Importanța în contextul acelori timpuri

Dumnezeu este suveran nici o putere sau organizare a acestui pamânt nu există fără acceptul său. Evreii sunt folosiți ca mesageri ai voinței divine.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

Dumnezeu îți trimite masageri și îți oferă timp pentru a reacționa, răspunde.

ÎNTREBARE – Ai simțit vreo dată că ești sau trebuie să fi un mesager divin pentru cineva?

Studiu Cărții DANIEL - cursul 6
studiem capitolul 5

Referat - George Spiridon
TEMA COPACULUI

Referat - Samy Sandu
DANIEL IN TIMPUL LUI NEBUCADNEȚAR ȘI BELȘAȚAR

În urma citiri capitolului cinci din cartea Daniel iata câteva Teme de discuție pentru azi

1
Care era problema cu băutul Vinului din vasele luate din templu?

2
Era prima experiență a împăratului cu Dumnezeul lui Daniel?

3
Ce concluzie sau decizie ia împăratul

4
De ce Daniel ca mesager al lui Dumnezeu si Dumnezeu în general e întotdeauna ultimul care este solicitat?

5
Ce dă acest împărat la schimb pentru explicația lui Daniel?

6
Exită prea tarziu în relația cu Dumnezeu?

Capitolul 5

PREZINTĂ REFERATE 

George Spiridon
TEMA COPACULUI

Locatia / Timpul

Posibil orasul Babilon (dar nu este specificat pentru prima parte)

Personajele

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Daniel prizonier evreu cu rang mare în cadrul înțelepților Babilonulu, vrajitorii, cititorii in stele, haldeii si ghicitorii, un strajer sfant (în unele traduceri – un înger), sfatul strajerilor.

Faptele / Narațiunea

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Daniel prizonier evreu cu rang mare în cadrul înțelepților Babilonulu, vrajitorii, cititorii in stele, haldeii si ghicitorii, un strajer sfant (în unele traduceri – un înger), sfatul strajerilor.
Faptele / Narațiunea
Acest capitol începe cu un laudațio la adresa lui Dumnezeu adus de regele Nabucodonosor. Apoi regele povestește că a avut un vis care l-a tulburat foarte tare și că a chemat pe toți cei care se presupune că ar fi putut să-i explice înțelesul acestui vis dar din păcate ei nu au știut sau nu au vrut după cum vom afla mai târziu să-i dai nicio explicație a visului.
Atunci regele îl cheamă și pe Daniel și îi povestește și lui visul în care este vorba despre un copac uriaș care crește și crește adăpostind în frunzele și la umbra lui animale păsări și dând hrană tuturor ființelor vii. Apoi un personaj care în unele traduceri este menționat ca fiind un străjer iar în altele ca fiind un înger coboară și aduce decizia sfatul străjerilor în urma căreia copacul urmează să fie tăiat smulse ramurile și din el să rămână doar rădăcinile. Daniel explică foarte emoționat că acest copac este chiar el împăratul și că urmează ca să-și piardă uzul rațiunii să se sălbaticească și că va fi îndepărtat dintre oameni pentru o perioadă de șapte vremuri sau în alte traduceri șapte ani apoi el va fi reprimit și își va recăpăta toate pozițiile de rege dacă va recunoaște puterea lui Dumnezeu și va renunța la păcatele sale.
După trecerea 12 luni după cum povestește însuși împăratul în timp ce se afla în orașul Babilon el se exprimă referitor la sine și la oraș în cuvintele: oare nu sunt eu cel mai … și nu este orașul acesta cel mai … Imediat o voce din cer se aude reluând parcă ideea din visul împăratului – iată că vei fi îndepărtat din poziția ta pentru șapte vremuri sau șapte ani, te vei sălbătici vei ajunge ca un animal și dacă îți vei reveni din această situație de mândrie excesivă îți vei recăpăta poziția de rege. Împăratul sufere exact ceea ce i s-a prorocit apoi după cum chiar el însuși spune ajunge să-și ridice ochii spre cer și să-l recunoască pe Dumnezeu apoi își recapătă mintea și toată poziția socială inclusiv sfetnicii și bogățiile pe care le avea înainte de aceea împăratul își încheie mesajul său aducând laudă lui Dumnezeu și afirmând că nimeni nu este ca el cel care decide totul în această lume.


Alte păreri

nu este vorba de șapte ani ci de șapte perioade nedefinite de timp

Lucruri discutabile

Este greu de acceptat ca in tensiunea de la curtea Babilonului regele ar fi putut sa ramana pe tron fara sa fie in totalitatea capacitatilor mintale si daca a fost detronat 7 ani cand si cum a revenit la domnie.

Importanța în contextul acelori timpuri

Dumnezeu este suveran nici o putere sau organizare a acestui pamânt nu există fără acceptul său. Evreii sunt folosiți ca mesageri ai voinței divine.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

Dumnezeu îți trimite masageri și îți oferă timp pentru a reacționa, răspunde.

ÎNTREBARE – Ai simțit vreo dată că ești sau trebuie să fi un mesager divin pentru cineva?

Studiu Cărții DANIEL - cursul 7
studiem capitolul 6

Referat - Ema Matei
DANIEL OM AL RUGĂCIUNII

Referat - Alexandra Sandu
IMPACTUL LUI DANIEL ȘI AL DUMNEZEULUI LUI DANIEL ASUPRA ÎMPĂRAȚILOR BABILONULUI

În urma citiri capitolului șase din cartea Daniel iata câteva Teme de discuție pentru azi

1
Ce poate aduce împreună cu avantajele o poziție înaltă în administrație?

2
Cum poate fi păcălit sau manipulat un manager sau o persoană aflată într-o funcție importantă?

3
Cum poți să-l scoți în evidență pe Dumnezeul tău și cum a făcut Daniel acest lucru?

4
Ce pot să spui despre relația creată între Daniel și împăratul Darius?

5
Cum poți să faci din comportamentul tău o justificare pentru Dumnezeul tău?

6
Ce înseamnă Dumnezeul tău?

Capitolul 5

PREZINTĂ REFERATE 

George Spiridon
TEMA COPACULUI

Locatia / Timpul

Posibil orasul Babilon (dar nu este specificat pentru prima parte)

Personajele

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Daniel prizonier evreu cu rang mare în cadrul înțelepților Babilonulu, vrajitorii, cititorii in stele, haldeii si ghicitorii, un strajer sfant (în unele traduceri – un înger), sfatul strajerilor.

Faptele / Narațiunea

Nabucodonosor împăratul Babilonului, Daniel prizonier evreu cu rang mare în cadrul înțelepților Babilonulu, vrajitorii, cititorii in stele, haldeii si ghicitorii, un strajer sfant (în unele traduceri – un înger), sfatul strajerilor.
Faptele / Narațiunea
Acest capitol începe cu un laudațio la adresa lui Dumnezeu adus de regele Nabucodonosor. Apoi regele povestește că a avut un vis care l-a tulburat foarte tare și că a chemat pe toți cei care se presupune că ar fi putut să-i explice înțelesul acestui vis dar din păcate ei nu au știut sau nu au vrut după cum vom afla mai târziu să-i dai nicio explicație a visului.
Atunci regele îl cheamă și pe Daniel și îi povestește și lui visul în care este vorba despre un copac uriaș care crește și crește adăpostind în frunzele și la umbra lui animale păsări și dând hrană tuturor ființelor vii. Apoi un personaj care în unele traduceri este menționat ca fiind un străjer iar în altele ca fiind un înger coboară și aduce decizia sfatul străjerilor în urma căreia copacul urmează să fie tăiat smulse ramurile și din el să rămână doar rădăcinile. Daniel explică foarte emoționat că acest copac este chiar el împăratul și că urmează ca să-și piardă uzul rațiunii să se sălbaticească și că va fi îndepărtat dintre oameni pentru o perioadă de șapte vremuri sau în alte traduceri șapte ani apoi el va fi reprimit și își va recăpăta toate pozițiile de rege dacă va recunoaște puterea lui Dumnezeu și va renunța la păcatele sale.
După trecerea 12 luni după cum povestește însuși împăratul în timp ce se afla în orașul Babilon el se exprimă referitor la sine și la oraș în cuvintele: oare nu sunt eu cel mai … și nu este orașul acesta cel mai … Imediat o voce din cer se aude reluând parcă ideea din visul împăratului – iată că vei fi îndepărtat din poziția ta pentru șapte vremuri sau șapte ani, te vei sălbătici vei ajunge ca un animal și dacă îți vei reveni din această situație de mândrie excesivă îți vei recăpăta poziția de rege. Împăratul sufere exact ceea ce i s-a prorocit apoi după cum chiar el însuși spune ajunge să-și ridice ochii spre cer și să-l recunoască pe Dumnezeu apoi își recapătă mintea și toată poziția socială inclusiv sfetnicii și bogățiile pe care le avea înainte de aceea împăratul își încheie mesajul său aducând laudă lui Dumnezeu și afirmând că nimeni nu este ca el cel care decide totul în această lume.


Alte păreri

nu este vorba de șapte ani ci de șapte perioade nedefinite de timp

Lucruri discutabile

Este greu de acceptat ca in tensiunea de la curtea Babilonului regele ar fi putut sa ramana pe tron fara sa fie in totalitatea capacitatilor mintale si daca a fost detronat 7 ani cand si cum a revenit la domnie.

Importanța în contextul acelori timpuri

Dumnezeu este suveran nici o putere sau organizare a acestui pamânt nu există fără acceptul său. Evreii sunt folosiți ca mesageri ai voinței divine.

APLICAȚIE – relvanța pentru noi în ziua de azi

Dumnezeu îți trimite masageri și îți oferă timp pentru a reacționa, răspunde.

ÎNTREBARE – Ai simțit vreo dată că ești sau trebuie să fi un mesager divin pentru cineva?

Studiu Cărții DANIEL - cursul 8
studiem capitolul 7

Referat - George Spiridon
Cuvinte emblematice și simboluri în vedenia lui Daniel: cele patru vânturi, fiarele, scaune de domnie, Cel îmbătrânit de zile, unul ca un fiu al omului.

Locatia / Timpul

Posibil orasul Babilon, în anul întâi al împăratului Belșațar

Personajele

Daniel și personajele din visul sau vedenia sa între care se remarcă o persoană căreia Daniel îi cere explicații și care îi explică lucrurile pe care el le vede le simte le trăiește

Faptele / Narațiunea

Narațiunea începe la persoana treia povestitorul se situeaza în afara evenimentelor, nefiind persoana lui Daniel apoi pe măsură ce evenimentele se îndreaptă către o concluzie și interpretare Daniel preia stafeta și întreaga narațiunea se desfășoară la persoana întâi.

Ne sunt prezentate o serie de animale fantastice cu proprietăți supranaturale și o serie de evenimente în care poporul sfinților este învins de una din aceste creaturi, în final cel îmbătrânit de zile dă stăpânirea unei împărății veșnice unuia ca un fiu al omului. Daniel cere și primește explicații despre toate aceste lucruri unuia care este de față.

Ce nu știm

Vis și vedenie sunt două lucruri diferite sau este vorba despre același lucru repetat pentru a sublinia importanța acestui fapt.

Lucruri discutabile

Oare împărații din această vedenia lui Daniel care sunt în fapt conducători de popoare, poți fi asimilați cu președinți ale țărilor din ziua de astăzi.

Cuvintele o vreme două vremuri și o jumatate devreme sunt greu de evaluat astfel dincolo de un întreg doi întregi și jumătate există mai multe interpretări ale lungimii acestor perioade de timp legate de alte prezențe în biblie a unor perioadă de timp asemănătoare.

Importanța în contextul acelori timpuri

Atunci când domnul Isus se intitulează pe sine însuși fiul omului el face o legătură și mizează pe faptul că evreii mai ales cei educați îl vor putea identifica pe el ca fiind cel din profeția lui Daniel.

APLICAȚIE – relevanța pentru noi în ziua de azi

Așa cum Daniel cere explicații în legătură cu lucrurile pe care le vede și eu și tu putem fi în situația în care despre lucrurile pe care le citim in biblie sau le luăm la cunoștință printr-o descoperire să fie nevoie să cerem explicații unei persoane de încredere.

În urma citirii capitolului șapte din cartea Daniel vom încerca să răspundem împreună și să comentăm aceste teme

1
Exista o lume a Viselor?

2
După ce criteriu alegi o persoană căreia îi ceri explicații?

3
Suntem afectați emoțional de o incursiune în lumea viselor?

4
Ce înseamnă "se va incumeta sa schimbe vremurile si legea"?

Studiu Cărții DANIEL - cursul 9
studiem capitolul 8

Referat - George Spiridon
Împlinirea profețiilor din cartea Daniel capitolul 8.

Referat - Samy Sandu
Expresii și cuvinte emblematic în vedeniile lui Daniel : Oștirea cerurilor, Jertfa necurmata, Urâciunea pustiirii, Omul (îngerul Gavril)

În urma citiri capitolului opt din cartea Daniel iata câteva Teme de discuție pentru azi

1
depre vise care dau senzatia unor locuri si timpuri precise

2
Am auzit pe un sfant vorbind
CE POATE FI UN SFANT IN ACEASTA SITUATIE?

3
Tu, pecetluieste vedenia aceasta, caci este cu privire la niste vremuri indepartate
CE POATE INSEMNA IN ACEST CAZ A PECETLUII?

4
Eu, Daniel, am stat lesinat si bolnav mai multe zile; apoi m-am sculat si mi-am vazut de treburile imparatului.
EMOTII CARE NE AFECTEAZA FIZIC?

5
Eram uimit de vedenia aceasta, si nimeni nu stia..
LUCRURI INTIME INTRE TINE SI DUMNEZEU DESPRE CARE NU POTI VORBI

6
CARE AR PUTEA SA FIE SCOPUL VEDENIEI?